Αυτή είναι το τρίτο food challenge και μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ γιατί με βάζει σε σκέψεις και πειραματισμούς. Δείτε πώς ξεκίνησαν όλα εδώ.
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αλεξάνδρα για την επιλογή των υλικών: ψάρι, σαφράν, κρασί και πατάτες. Το σαφράν ( κρόκος Κοζάνης) είναι τόσο ιδιαίτερο που αναγνωρίζεται γευστικά όπου και να το χρησιμοποιήσεις! Σκέφτηκα ένα πιάτο λίγο πιο γκουρμέ, που θα μπορούσα να το φτιάξω στον Γιάννη σε ένα ρομαντικό δείπνο. Για κρασί επέλεξα Μοσχάτο Λήμνου γιατί όποτε το έχω χρησιμοποιήσει με ο,τιδήποτε ψαρικό είναι απλά τέλειο. Τελικά το φάγαμε ένα Σάββατο μεσημέρι βέβαια αλλά δεν πειράζει…την επόμενη φορά. Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή:
Πεσκανδρίτσα με Ψητές Πατατούλες & Σάλτσα Σαφράν - Monkfish fillets with roasted potatoes & saffron sauce
2015-09-24 22:25:22
Εκτύπωση
Συστατικά
- 4 πεσκανδρίτσες νωπές ( περίπου 1,6 kg)
- 6 πατατούλες μικρές
- 200 γρ κρέμα γάλακτος ( χρησιμοποίησα 2%)
- 1/2 κ.γ. μέλι
- 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
- 1/2 κ.γ. κρόκου Κοζάνης σε σκόνη ( σαφράν)
- 1/2 κ.γ. κόρν φλάουρ
- 3 με 4 κλαδάκια ρίγανη φρέσκια
- 1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- κρασί μοσχάτο Λήμνου
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αέρα ( εάν δεν έχουμε 190 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω).
- Πλένουμε καλά με βούρτσα τις πατατούλες μας ώστε να φύγει όλο το χώμα.
- Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις πατάτες ώστε να έχουμε το εφέ του ακορντεόν (βλ σημειώσεις).
- Σε ένα ποτήρι βάζουμε 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την μουστάρδα σε σκόνη και το μέλι και με το μιξεράκι του καφέ χτυπάμε καλά να γίνει μία εναία σως.
- Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ακουμπάμε τις πατάτες.
- Περιχύνουμε με την σως, αλατίζουμε βάζουμε κοντά τους τα κλαδάκια ρίγανης (εκτός από ένα που θα χρησιμοποιήσουμε στο στήσιμο του πιάτου) και ολόκληρη την σκελίδα σκόρδου.
- Βάζουμε και λίγο νεράκι ίσα ίσα να φτάσει μισό πόντο στο πυρέξ.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Τις ψήνουμε για μία ώρα περίπου μίση ώρα σκεπασμένες και μίση ώρα χωρίς το αλουμινόχαρτο.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και το σαφράν.
- Σε ένα ποτήρι λιώνουμε σε πολύ λίγο νερό το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μία πηχτή σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι φιλετάρουμε τα ψάρια μας. Το υπόλοιπο δεν το πετάμε το κρατάμε να κάνουμε μία ωραιότατη ψαρόσουπα.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μεσαία προς δυνατή φωτιά σωτάρουμε τα φιλέτα μας μέχρι να ροδίσουν από τις δύο πλευρές.
- Σβήνουμε με το μοσχάτο λήμνου (1 ποτήρι κρασιού) και περιμένουμε να το πιεί όλο δυναμώνοντας τη φωτιά και με συνεχής επιτήρηση.
- Σερβίρουμε με τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.
Σημειώσεις
- Για τις πατάτες ακορντεόν ένα ωραίο κόλπο για να μην κόψουμε μέχρι κάτω τις πατάτες είναι να χρησιμοποιήσουμε 2 επιφάνειες κοπής τη μία πάνω από την άλλη και να ακουμπήσουμε στην πάνω το μαχαίρι μας ώστε να μην κόψει τελείως την πατάτα. Το κόλπο το βρήκα εδώ εδώ
- Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας καθαρίσει τις πεσκανδρίτσες.
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Ε ναι,είμαι του γκουρμέ εγώ!!! Χα χα!!! Εγώ το είχα φανταστεί σε σούπα αλλά πολύ χαίρομαι για την έμπνευση που σου έδωσα με τα υλικά!!! Φαίνεται τόσο λαχταριστό!! Και φυσικά θα την δοκιμάσω!!!
Σε ευχαριστώ Αλεξάνδρα, καταρχήν για την επιλογή υλικών ! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή που έγιναν τελικά!! Φιλιά
Γευστικότατο!!! Από την εμφάνιση και μόνο σε προετοιμάζει οτι θα φας κάτι ξεχωριστό! Τέλεια η προσθήκη κρόκου Κοζάνης, μεταμορφώνει κάθε πιάτο. Καλό μήνα!!
Σε ευχαριστώ Νατάσα μου! Καλό μήνα!
Καλό μήνα Αθηνά!!! Έφτιαξες πάλι!!!!
Καλό μήνα Χριστίνα!
Καλημέρα, και καλό μήνα Αθηνά, η συνταγή σου είναι πολύ ωραία, μου αρέσουν όλα τα υλικά
που χρησιμοποίησες!!!
Διάβασα τις απαντήσεις σου, είσαι μία νέα γυναίκα, και μαμά, πολύ δημιουργική με πολύ ενέργεια και μάλιστα θετική για να κάνεις μόνο όμορφα πράγματα.
Χάρηκα που σε γνώρισα θα σε διαβάζω να ενημερώνομαι!!
Και εγώ χάρηκα Μάχη μου! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, η επιλογή των υλικών ανήκει στην Αλεξάνδρα ! Φιλιά και καλό μήνα!
μέχρι και εγώ που δεν είμαι φαν των γκουρμέ.. το λιμπιστικα το πιάτο Αθηνά.. πολλά μπράβο για την ιδέα της εκτέλεσης.. το αποτέλεσμα είναι θεϊκό..τυχερή που το δοκίμασες!!!!
Σε ευχαριστώ Ίρις μου !! Φιλιά και καλό μήνα!
Λαχταριστές φωτογραφίες. Μου άνοιξαν την όρεξη. Καλό μήνα!!!
Ευχαριστώ πολύ Ελένη!! Καλό μήνα!
τέλειες οι φωτογραφίες…όσο για την συνταγή…πρέπει να δοκιμαστεί!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ Ευαγγελία, θα χαρώ να το δοκιμάσεις! Φιλιά
Πολύ ωραίο φαγητό! Και πολύ ωραία η ιδέα σου!
Ευχαριστώ πολύ Μαρία χαίρομαι που σου άρεσε! Καλό μήνα!!
Τι μας έφτιαξες πάλι;Μπράβο,κορίτσι μου!
Σε ευχαριστώ πολύ Αλέκα! Φιλιά και καλό μήνα!!
Έχεις ιδιαίτερο ταλέντο Αθηνά μου στην ζαχαροπλαστική και την μαγειρική! Υπέροχη συνταγή, γεια στα χέρια σου!!! Φιλιά πολλά
Σε ευχαριστώ πολύ Χριστίνα για τα καλά σου λόγια! Πολλά φιλιά και καλό μήνα!!
Παρ' οτι δεν ειμαι πολύ του ψαριου… οι φωτογραφίες σου με βάζουν σε βαθυ προβληματισμο: γιατι δεν πολυ τρωω ψαρι αφου φαινεται τόσο ωραιο?!
Καλό μήνα 🙂
Καλό μήνα !! Σε αντίθεση με εμένα που είμαι τρελή ψαρού!!! Μία δοκιμή θα σε πείσει!! Φιλάκια πολλά, την καλημέρα μου!!
Καλώ σε βρήκα και από εδώ!
Υπέροχη συνταγή και φανταστική παρουσίαση!
Καλό μήνα!
Καλώς Ήρθες Βάσω!! Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα εύχομαι!!
Καλημέρα, μου αρέσει πολύ που έψησες ολόκληρη την πατάτα, απλά χαραγμένη σε φέτες !!
Καλησπέρα, και εμένα μου αρέσουν ολόκληρες οι πατατούλες φούρνου! Σε ευχαριστώ ! Καλό βράδυ!
Πολύ ωραία παρουσίαση ψαριού, με την πατατούλα από διπλα και τη σαλτσούλα!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Ενδιαφέρουσες γεύσεις και ο συνδυασμός της σάλτσας με τον κροκο και το μοσχατο Λημνιό κάνουν την διαφορά
Σε ευχαριστώ πολύ, συμφωνώ για το μοσχάτο και τον κρόκο !! Καλό βράδυ!
Καλημέρα! Υπέροχες φωτογραφίες και η σημερινή σου πρόταση είναι πολύ φίνα!Έτσι κάνω και εγώ τις πατάτες πολλές φορές! Υπέροχες Αθηνά μου!
Καλησπέρα Λίλια, χαίρομαι που σου άρεσαν ! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Φιλιά
Καλημέρα! Πολύ ωραίος συνδυασμός γεύσεων!
Καλησπέρα Αγγελική, σε ευχαριστώ πολύ!
Ψαρικά δεν τρώω αλλά πολύ ευχαρίστως να φάω τις πατατούλες. Ένα πυρέξ παρακαλώ χεχεχεχεχε
Φιλιά πολλά :*
Θα σου στείλω ευχαρίστως πυρεξ!! Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!
Λατρεύω τα ψάρια αλλά με σαφράν δεν το έχω δοκιμάσει ποτε! Βέβαια η σαλτσουλα σου νομιζω οτι ταιριάζει τέλεια κ με κρεατικά!!!! Θα τα δοκιμασω λοιπον κ ας το φάμε κ μεσημέρι!!!! Χαχαχα
Ζίνα ούτε εγώ το είχα δοκιμάσει ξανά με ψάρι…μου άρεσε όμως!! Καλημέρα & Φιλιά
Εντάξει από εικόνα σκίζει!!!! Είμαι σίγουρη και από γευση! Την πεσκανδρίτσα δεν την ήξερα μέχρι που έκανα παιδιά και την φτιάχνουμε σουπίτσα. Ιδιαίτερα άσχημο ψαράκια αλλά με super νόστιμο κρεατάκι <3
Ελένη μου σε ευχαριστώ! Έχεις δίκιο είναι κακάσχημο το καημένο!! Αλλά και πολύ νόστιμο! Φιλιά πολλά πολλά!
πολύ ωραία το σκέφτηκες!!
οι πατατούλες, η σάλτσα και το ψάρι βέβαια δείχουν τόσο νόστιμα!
εύγε!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Καλή η πεσκανδρίτσα λέγεται monkfish… έχω λιώσει στα γέλια! Θα δοκιμάσω άμεσα τη συνταγή με φιλέτο πέρκας που μου βρίσκεται πρόχειρο! Να είσαι καλά Αθηνά μου!