Πώς πήγε η πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς; Ελπίζω καλά και ακόμα ήρεμα χωρίς κρούσματα 😊
Ένα από τα πράγματα που κάνουν ανεκτό το τέλος του καλοκαιριού είναι η έναρξη της σεζόν των κέικ. Τα οποία υπεραγαπώ δεν χρειάζεται να κάνεις και καμμία μεγάλη αναζήτηση στο μπλογκοσπιτάκι μου για να το ανακαλύψεις. Βέβαια τον τελευταίο καιρό είμαι σε διατροφή καθώς παλεύω με τα τελευταία μου επιπλέον κιλά (ναι ναι έχω ήδη χάσει 13 κιλά και συνεχίζω) οπότε προσπαθώ όποτε έχω απίστευτη λαχτάρα για κέικ να καταφεύγω σε μία λύση ένα τσακ πιο υγιεινή. Χωρίς ζάχαρη. Με βρώμη. Αλλά όλα αυτά χωρίς να θυσιάζεται η σοκολατένια γεύση και κυρίως η ζουμερή σύσταση του κέικ που το κάνει τόσο μα τόσο λαχταριστό. Έχω λοιπόν ανακαλύψει το μυστικό: πουρέ μήλου φίλοι μου αγαπημένοι. Προσθέτει την ζουμερή σύσταση χωρίς να αλλοιώνει καθόλου τη γεύση. Εύρηκα έχω αναφώνησει από τότε που το ανακάλυψα. Και ολέ 😍
Ο πουρές μήλου παρασκευάζεται πολύ εύκολα ατμίζοντας τα μηλαράκια και πολτοποιώντας τα με λίγο από το νεράκι του ατμίσματος. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον ατμομάγειρα της Γεωργιάννας που ακόμα έχω στον πάγκο της κουζίνας μου και με διευκολύνει απίστευτα (είναι αυτός εδώ). Εναλλακτικά μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε, να τα κόψετε και να τα μαγειρέψετε σε ένα καλαθάκι ατμού για περίπου 25 λεπτά. Και μετά στον επεξεργαστή τροφίμων να τα λιώσετε με λίγο νερό. Και έτοιμος ο πουρές μήλου.
Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή; Που δεν θέλει και μίξερ; Σας έπεισα ή ακόμη;
Ποσότητα: 1 φόρμα για κέικ διαμέτρου 26εκ
- 430γρ νιφάδες βρώμης
- 20γρ μαγειρική σόδα
- 100γρ φυτικό λάδι
- 3 αυγά
- 1½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200γρ γάλα (μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό γάλα)
- 30γρ άγλυκο κακάο (χρησιμοποίησα ολλανδικού τύπου)
- πουρές από 2 μήλα στον ατμό (260γρ) δείτε στον άρθρο οδηγίες σχετικά
- 250γρ σιρόπι σφένδαμου
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
- Στον επεξεργαστή τροφίμων κάνουμε τις νιφάδες βρώμης σκόνη
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την σκόνη βρώμης με την σόδα και το κακάο κοσκισμένο
- Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το σιρόπι σφένδαμου, το λάδι, το γάλα και τον πουρέ μήλου και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα
- Προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το μίγμα βρώμης κακάο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα αλλά χωρίς να το παρακάνουμε
- Σε καλή λαδωμένη φόρμα ψησίματος γεμίζουμε μέχρι ⅔
- Ψήνουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το κέικ και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε σε σχάρα ώστε να κρυώσει εντελώς
- Διατηρείται στο ζεστό καιρό στο ψυγείο σε αεροστεγές τάπερ για 5 μέρες