Τα ψωμάκια αυτά ολοκληρώνουν -σχεδόν- τις συνταγές στις οποίες έχω πειραματιστεί και φωτογραφίσει με τον αγαπημένο μας Παρασκευά (aka αρτοπαρασκευαστή). Όλα ξεκίνησαν από εδώ και μετά συνεχίστηκαν εδώ και εδώ. Περιττό να σας πω ότι κατά καιρούς έχω ετοιμάσει διάφορα αγαπημένα μου κέικ όπως αυτό του πορτοκαλιού, το οποίο παρεπιπτόντως του οφείλω μία φρέσκια φωτογράφιση καθώς είναι από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για cake:
Τα ψωμάκια αυτά βγήκαν έξτρα αφράτα, στρουμπουλά και πολύ νόστιμα!! Ζεστά με λίγο βούτυρο είναι απλά όνειρο. Να σημειωθεί ότι το χρώμα του οφείλεται αποκλειστικά στην διαδικασία με την μαγειρική σόδα καθώς δεν τα άλειψα με αυγό ούτε με βούτυρο καθώς ήθελα να αποφύγω την περίσσεια βουτύρου (λέμε τώρα 😂). Οπότε θα πρότεινα να μην παραλείψετε αυτό το στάδιο της συνταγής καθώς δίνει μία επιπλέον κρούστα νοστιμιάς στα ψωμάκια.
Πάμε να δούμε την συνταγή και εύχομαι να την δοκιμάσετε σύντομα!
Ποσότητα: 6 ψωμάκια
- 250γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 30γρ λιωμένο βούτυρο
- 9γρ καστανή ζάχαρη
- 6γρ αλάτι
- 420γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 9γρ ξηρή μαγιά
- 6 κούπες νερό
- 60γρ μαγειρική σόδα
- Βάζουμε αρχικά το νερό στον αρτοπαρασκευαστή
- Προσθέτουμε το βούτυρο
- Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλάτι
- Προσθέτουμε το αλεύρι
- Απλώνουμε κατά μήκος την μαγιά προσέχοντας να μην ακουμπήσει τα υγρά
- Επιλέγουμε το πρόγραμμα ζύμης στο 1 κιλό και αφήνουμε την συσκευή να κάνει την δουλειά της
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
- Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε το νερό σε μεσαία φωτιά
- Κόβουμε την ζύμη μας σε 6 ίσα μέρη και τα φτιάχνουμε σε ότι σχήμα θέλουμε
- Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες το νερό βάζουμε την σόδα
- Βάζουμε τα ζυμαράκια στο νερό για ένα λεπτό το καθένα μέχρι να φουσκώσουν και από τις 2 πλευρές
- Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να τραβήξουν τα πολλά νερά και μετά σε λαδόκολλα στο ταψί μας
- Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν αυτό το υπέροχο χρυσό χρώμα
- Βάζουμε σε σχάρα και απλώνουμε από πάνω προαιρετικά χοντροκομμένο αλάτι