Φέτος στο μπλογκ έχω αποφασίσει να το γιορτάσουμε με επετειακές συνταγές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μία κλασική. Έχω πειραματιστεί αρκετές φορές με το gingerbread κυρίως σε cupcakes και πρωτότυπες βρώσιμες κατασκευές. Διαπίστωσα όμως ότι δεν έχω μία συνταγή που να έχω σαν οδηγό για τα αγαπημένα μας αυτά και μυρωδάτα μπισκοτάκια. Εννοείται ότι θέλω κάτι που να μην απαιτεί πολύ χρόνο καθότι είναι και πολύτιμος και περιορισμένος. Η συγκεκριμένη ζύμη γίνεται πανεύκολα, δεν θέλει ψυγείο, απλώνεται με ευκολία και το αποτέλεσμα είναι να μυρίσει η κουζίνα μας Χριστούγεννα. Και για μένα άλλη μία φορά το προσωπικό μου συνταγολόγιο εμπλουτίζεται με μία ακόμα φανταστική συνταγή την οποία θα την έχω διαθέσιμη όποτε χρειαστώ. Και εσείς φυσικά. Έτσι πάνε αυτά 🙂
Η υπέροχη βοηθός μου έβαλε την εορταστική της μπλούζα και στρώθηκε στη δουλειά!! Είναι απίστευτο πόσο έχουν εξελιχθεί οι δεξιότητές της. Γενικά κάθε φορά που την βλέπω να με βοηθά σε κάτι είτε σε δουλειά του σπιτιού είτε σε μαγειρική διαπιστώνω ότι η μικρή μου βοηθός δεν είναι πια τόσο μικρή. Όσοι με διαβάζετε καιρό θα την θυμάστε και πάλι να με βοηθάει. Εκεί που ήταν τόσο μικρούλα που ανέβαινε στο σκαμπό για να φτάσει στον πάγκο της κουζίνας. Και είναι υπέροχο αυτό γιατί εκτός από ημερολόγιο συνταγών είναι και λίγο ημερολόγιο της ζωής μας και του χρόνου που περνά. Να την βλέπεις να απλώνει τη ζύμη και να σχηματίζει τα μπισκοτάκια της. Εννοείται ότι σε εμένα επέτρεψε να διακοσμήσω τα 2 μπισκότα της φωτογράφισης. Όλα τα υπόλοιπα τα επιμελήθηκε με ότι είχαμε στο σπίτι για διακοσμητικό: σοκολατάκια, κας κας, βρώσιμο γκλίτερ χαμός.
Πάμε να δούμε την συνταγή βήμα βήμα και ας αρχίσουν τα εορταστικά ψησίματα!!
Ποσότητα: 16 μεγάλα μπισκότα
- 85γρ καστανή ζάχαρη
- 100γρ μελάσα
- 100γρ σιρόπι αγαύης
- 115γρ βούτυρο σε μικρά κομμάτια
- 2κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- 1½κ.γ. κανέλα τριμμένη
- ¼κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- ¼κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 440γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Σε ένα μπολ που μπαίνει μικροκυμάτων βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αυγό και το αλεύρι.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε δύο δόσεις 30 δευτερολέπτων ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο.
- Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε με πολύ γρήγορες κινήσεις
- Ρίχνουμε το μίγμα στο κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Με το εξάρτημα γάτζος ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Σε αλευρωμένο πάγκο ακουμπάμε τη ζύμη μας.
- Με οδηγό είτε δύο περιοδικά ίδιου ύψους είτε κάτι άλλο (χρησιμοποιώ δύο μικρές επιφάνειες κοπής), ανοίγουμε το ζυμάρι μας.
- Κόβουμε με το κουπάτ μας και προσθέτουμε το μπισκότο στο ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 12 λεπτά (τα μπισκότα θα είναι μαλακά) και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Ψήνουμε ένα ταψί την φορά.
- Μπορούμε να διακοσμήσουμε όπως θέλουμε (χρησιμοποίησα αυτό το έτοιμο γλάσο)
Μπορούμε να ζυμώσουμε και στο χέρι βάζοντας μισό μισό το αλεύρι και ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και ζυμώνοντας.
Κρατήστε τις λαδόκολλες του ψησίματος ώστε να διακοσμήσετε εκεί τα μπισκότα και να γλιτώσετε λίγο από το χάος της κουζίνας.
Πρέπει να ναι γευστικότατα τα μπισκότα σου διάβασα την ανάρτηση και γέμισα αρώματα και γεύσεις