Καταρχήν ας θαυμάσουμε αυτή την θεσπέσια φόρμα cake που από τότε που την απόκτησα την χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά. Είναι αυτή εδώ και εγώ την αγόρασα από εδώ. Μα δεν κάνει τα κέικ φανταστικά; Ειδικά με την ζάχαρη άχνη είναι σαν μικρό ανθισμένο χωριουδάκι. Αυτό για μένα είναι η εισαγωγή μου στο christmas mood.
Το προηγούμενο Σάββατο αναμετρήθηκα με μία κολοκύθα την οποία δεν την κάναμε απολύτως τίποτα το Halloween (την είχα αγοράσει για να την σκαλίσουμε αλλά… δεν προλάβαμε).
Στα Highlights του instagram θα δείτε και αναλυτικά πώς την έκοψα και την αξιοποίησα. Ο πουρές κολοκύθας στην πλειοψηφία του πήγε για κατάψυξη. Ωστόσο κράτησα λίγο για να ψήσω αυτό το λαχταριστό και ζουμερό κέικ. Το οποίο έχει όλα αυτά τα μπαχαρικά που σε ταξιδεύουν απευθείας στις γιορτές. Κέικ λίγο μελομακάρονο 😉
Έχω να πω ότι ήταν πολύ ζουμερό και λαχταριστό. Και το τέλειο συνοδευτικό για ένα σπιτικό pupkin spice latte (γιατί ναι έφτιαξα και σιρόπι κολοκύθας). Πάντως εάν εσείς βαριέστε να ασχοληθείτε με το καθαρίζετε κολοκύθες, στο σούπερ μάρκετ θα βρείτε έτοιμη κολοκύθα που απλά μπορείτε να την πολτοποιήσετε. Και να ψήσετε αυτό το υπέροχο κέικ.
Και να γεμίσετε το σπίτι με αρώματα εορταστικά. Έτσι για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο εορταστικό πνεύμα.
Ποσότητα: 1 φόρμα σιλικόνης 22εκ διαμέτρου
- 350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ⅛ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.γ. baking soda
- ¾ κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ. αλάτι
- 174γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 174γρ καστανή ζάχαρη
- 240γρ φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 400γρ πουρές κολοκύθας
- 1κ.σ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά σε σκόνη εκτός από τις ζάχαρες
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη
- Με το εξάρτημα φτερό βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ
- Ανακατεύουμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα
- Προσθέτουμε το μίγμα αλευριού και μία σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
- Γεμίζουμε την φόρμα κατά ¾
- Ψήνουμε για 70 λεπτά και μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του κέικ. Καθώς το μίγμα είναι αρκετά υγρό, μην ψήσετε λιγότερο για να σας ψηθεί σωστά.
- Aφήνουμε να κρυώσει το κείκ για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Σε εντελώς κρύο κέικ και με ένα μικρό σουρωτήρι πασπαλίζουμε την ζάχαρη επάνω στο κείκ.
- Διατηρείται για λίγες ημέρες σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο.
Το κέικ σου φαίνεται απίθανο και θα είναι και πολύ υγιεινό μιας και περιέχει κολοκύθα
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Έχει την ζάχαρη του οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι υγιεινό πάντως ζουμερό σίγουρα 🙂 😉