Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα μαγειρέψει ποτέ ρεβίθια. Το ξέρω ντροπή μου. Και εννοείται ότι μικρή ούτε τα πλησίαζα. Μέχρι που δοκίμασα φαλάφελ όταν μεγάλωσα. Τρελάθηκα. Επίσης μετά από επιμονή πολλών φίλων δοκίμασα φάβα. Και επίσης τρελάθηκα. Και αναρωτήθηκα πώς έχανα τέτοια γεύση τόσα χρόνια. Και έκτοτε πολύ μου αρέσουν τα ρεβίθια.
Και αποφάσισα να αρχίσω επιτέλους τα μαγειρεύω και μόνη μου. Για αρχή είπα να τα συνδυάσω με αρωματικό πορτοκαλάκι. Και η αλήθεια είναι ότι βγήκαν πολύ πολύ νόστιμα. Οπότε αυτή την θεωρώ την αρχή μίας υπέροχης φιλίας με το υπέροχο αυτό υλικό.
Αν και εσείς δεν είστε φαν των ρεβιθιών, κάντε μία δοκιμή με αυτή την απλή συνταγή και δώστε του μία ευκαιρία ακόμα. Πότε δεν ξέρετε, μπορεί και να σας αρέσουν!!
Ποσότητα: 4 με 6 μερίδες
- 500γρ ρεβίθια
- 1 κ.σ. μαγερική σόδα
- 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
- 1 μεγάλο πορτοκάλι σε χυμό και ξύσμα
- 1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
- 2 κ.σ. σουσάμι
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, την σόδα και το χοντρό αλάτι και νερό ίσα ίσα να τα καλύπτει.
- Τα αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Την επόμενη θα πρέπει να έχουν φουσκώσει και τραβήξει αρκετό νερό.
- Τα στραγγίζουμε από το νερό.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα, βράζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό κα δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
- Χύνουμε το νερό και στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το ζωμό, προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά.
- Σερβίρουμε με λίγο σουσάμι