Επίσημη πρώτη του ψυχρού καιρού και ακόμα είμαι σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Δεν ξέρω τί έπαθα φέτος λες και δεν το χόρτασα το καλοκαίρι… Άλλες χρονιές τώρα ονειρευόμουν τα Χριστούγεννα και έκανα ένα σωρό σχέδια (με το μυαλό μου φυσικά, τελικά υλοποιούσα το 1/3). Φέτος όμως αποφάσισα να χαρώ την κάθε εποχή (αφού κατάφερα να αποδεχθώ το γεγονός ότι πρέπει να φυλάξω το μαγιό μου). Και το φθινόπωρο είναι μία αδικημένη αλλά και πανέμορφη εποχή! Μου το θυμίζει η κόρη μου που ζωγραφίζει με μανία τα πεσμένα φύλλα που βρίσκουμε, οι βόλτες με δροσιά χωρίς την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, και φυσικά τα κέικ. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο κέικ της σεζόν (μετά την μηλόπιτα που έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα). Είναι όσο πρέπει δροσερό, ανάλαφρο και αλλά και χορταστικό σαν το φθινόπωρο. Η γεύση των φρούτων του δάσους και του lime δίνουν μία υπόξινη γεύση που μου αρέσει πάρα πολύ στα γλυκά.
Ομολογώ ότι τα κέικ ρολό δεν είναι το καλυτερό μου αλλά ευτυχώς η φόρμα Tapis Roulade της Silikomart μου έδωσε τη λύση για ακόμα μία φορά. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η προσεγμένη συνταγή και φυσικά το σωστό ψήσιμο. Θέλει πραγματικά ελάχιστο ίσα ίσα να ψηθεί η ζύμη. Η γέμιση είναι τόσο εύκολη που δεν το πιστεύεις. Πασπαλίστε με μπόλικη άχνη το ρολό σας και εντυπωσιάστε την επόμενη φορά που θα κάνετε κέρασμα για καφέ !! Καλό μας φθινόπωρο λοιπόν !
Ποσότητα: 10 με 12 μερίδες
- 3 αυγά
- ¾ κούπας (174γρ) ζάχαρη
- 3 κ.σ. χυμό lime ( 3 lime) & ξύσμα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. baking powder
- ¾ κούπας (127γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150γρ μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- 60γρ αποψυγμένα φρούτα του δάσους
- 250γρ ζάχαρη άχνη & λίγη ακόμα για πασπάλισμα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι και ανακατεύουμε
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα ¾ του ξύσματος
- Με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε το αλεύρι με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
- Στη σχάρα του φούρνου μας απλώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά
- Αφήνουμε πέντε λεπτά και σε μία πετσέτα που έχουμε απλώσει ζάχαρη άχνη αδειάζουμε το κέικ
- Τυλίγουμε με την πετσέτα με προσεκτικές κινήσεις και προσέχοντας μην εγκλωβίσουμε την πετσέτα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει σε λαδόκολλα μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση
- Στο μούλτι λιώνουμε τα φρούτα του δάσους
- Χτυπάμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει
- Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσος, το εκχύλισμα βανίλιας και το υπόλοιπο ξύσμα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα
- Ξετυλίγουμε το ρολό και γεμίζουμε τη κέικ αφήνοντας ένα περιθώριο στις άκρες᾽
- Ξανατυλίγουμε και φυλάσσουμε στο ψυγείο
καλημερα!!!! τι ωραιο το ρολο!! μ αρεσει η ροζουλι γεμιση !!! ααα εγω ανυπομονω καθε φορα να τελειωσει το καλοκαιρι !!! δε μπορω τον ηλιο χαχαχαχα
Καλημέρα ντολμαδάκι μου!! Και εγώ ότι έχει φρούτα του δάσους μου αρέσει στάνταρ!
Πολύ girly και χαρούμενο το ρολό σου Αθηνούλα 🙂
Μου αρέσει πάρα πολύ η γέμιση του… δροσερή και με υλικά που αγαπώ πολύ!
Τώρα που δρόσισε ο καιρός και ο ουρανός γκριζάρει όλο και περισσότερο, κάτι τέτοιες όμορφες εικόνες τις εκτιμώ πολύ!
Σε φιλώ
ομολογώ ότι ρολό κεικ δεν εχω δοκιμάσει ποτέ και μου κίνησες το ενδιαφερον. Λατρεψα και το ροζουλι… οποτε θα τη δοκιμασω και αυτη. παει η διαιτα λεμε!
Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να φτιάξω ρολό αλλά η γέμιση μοιάζει τέλεια! Το πολύ πολύ να την φάμε πάνω από το κέικ χιχι! Γεια στα χέρια σου!