christmas meal 2015 DSC_0364

christmas meal 2015 DSC_0346 christmas meal 2015 DSC_0373 christmas meal 2015 DSC_0334 christmas meal 2015 DSC_0352 christmas meal 2015 DSC_0368 christmas meal 2015 DSC_0372

 Χρόνια Πολλά!! Πώς τα περάσατε;;; Ελπίζω να  περάσατε τέλεια με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Εμείς κλασικά σκάσαμε στο φαγητό. Ευτυχώς φέτος και στον ύπνο. Δύο μέρες άδεια, μία αργία και ένα Σαββατοκύριακο βοήθησαν να φορτιστούν λίγο οι μπαταρίες. Το πρόγραμμα φυσικά περιελάμβανε και σινεμά τόσο παιδικό όσο και για μεγάλους (λέμε τώρα) με τον απαιραίτητο μαραθώνιο των προηγούμενων ταινιών για να φρεσκάρουμε την μνήμη. 

Αν θυμάστε και από πέρισυ, κάθε χρόνο παραδοσιακά μαγειρεύω για την οικογένειά μου ανήμερα τα Χριστούγεννα. Δείτε τί τους είχα φτιάξει πέρισυ εδώ. Φέτος το μενού εννοείται ήταν διαφορετικό. Δοκίμασα ολόκληρο κομμάτι από παϊδάκια χοιρινά γάλακτος ( pork baby ribs) με σως barbecue καθώς και μία σούπα με κάστανα και τσένταρ. Οι φωτογραφίες είναι λιγοστές γιατί όσο και να οργανωθείς δεν προλαβαίνεις να φωτογραφίσεις όταν μαγειρεύεις, άσε που όλοι με κοιτούσαν με απειλητικά βλέματα οπότε και σταμάτησα να φωτογραφίζω και άρχισα να σερβίρω ;). Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά το μενού και πώς μπορούμε να οργανωθούμε ώστε και να μην πελαγώσουμε αλλά και να ευχαριστήσουμε τους συνδαιτυμόνες μας.

Το μενού μας καταρχήν περιελάμβανε:

Σπαράγγια με προσούτο και σως μπαλσάμικου

Ριζότο με δαμάσκηνα και βερύκοκα σερβιρισμένο σε στρογγυλή κολοκύθα (θα ακολουθήσει αναλυτική ανάρτηση)

Σούπα με μανιτάρια πλευρώτους και κάστανα

Σαλάτα με μαρούλια, λόλα και ξηρούς καρπούς

Στράτα με μπέικον, edam και chives

Barbecue Baby Pork Ribs

Για το επιδόρπιο που ήταν Ατομικές Pavlova σοκολάτας ακολουθεί πάραυτα χωριστή ανάρτηση και φωτογράφιση.

Καταρχήν για το στρώσιμο του τραπεζιού αποφάσισα να κάνω μία αλλαγή φέτος και να αγοράσω ένα δεύτερο τραπεζομάντηλο (ναι μέχρι σήμερα είχα ένα και μοναδικό και αγαπημένο 🙂 ). Το τραπεζομάντηλο είναι από εδώ και τα σουπλά από τα χριστουγεννιάτικα του Jumbo.

Η προετοιμασία ξεκίνησε από την προηγούμενη ημέρα όπου εκτός από την προετοιμασία του γλυκού, προετοίμασα την κολοκύθα για το ριζότο, την στράτα και συγκέντρωσα όλα τα υλικά μου. Καλή ιδέα είναι επίσης να πλύνετε τα μαρούλια της σαλάτας (δεν το έκανα και έτρεχα ) και να βράσετε τα κάστανα (έκλεψα λίγο και τα αγόρασα προβρασμένα 😉 ).

Την επόμενη ημέρα ξεκίνησα από το πρωί, βάζοντας το κρεατάκι να σιγοψήνεται, συνέχισα με το γλυκό, έβγαλα τη στράτα από το ψυγείο ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, έψησα την κολοκύθα στο φούρνο και μετά συνέχισα με τη σούπα, το στήσιμο της σαλάτας, τα σπαράγγια, έψησα την στράτα ενώ προετοίμασα το ριζότο. Τέλος φούρνισα το ριζότο στην κολοκύθα, ξερόψησα για λίγο το κρεατάκι και τσουπ έτοιμα!! Ακούγεται πολύπλοκο αλλά τελικά αν οργανωθείς και βοηθήσει και λίγο το έτερον ήμισυ όλα καλά (ειδικά όπου χρειαστεί να κοιτάς δύο φαγητά ) :). 

Η συνταγή της στράτας είναι από το αγαπημένο blog της Ερμιόνης The one with all the tastes και μπορείτε να την βρείτε εδώ. Η μοναδική δική μου πινελιά ήταν να προσθέσω 1κ.σ. αποξηραμένου σχινόπρασου (chives). 

Baby Pork Ribs με σως barbecue

Ποσότητα: 10-12 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 5 κιλά ολόκληρων κομματιών από παϊδάκια χοιρινού γάλακτος
  • αλάτι
  • 2 συσκευασίες barbecue σως ( χρησιμοποίησααυτήν)
Οδηγίες
  1. Αλατίζουμε το κρέας και απλώνουμε με πινέλο μία πλούσια στρώση με barbecue sauce. Κρατάμε μισό μπουκάλι σως για το τέλος.
  2. Στριμώχνουμε το κρέας στη γάστρα ή σε κατσαρόλα με σκληρό πάτο βάζοντας στα τοιχώματα την πλευρά από την πέτσα. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 6 ώρες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς γκριλ.
  4. Απλώνουμε σε ένα ταψί το κρέας επάνω σε λαδόκολλα με την πέτσα προς τα πάνω. Αλείφουμε με την υπόλοιπη barbecue σως.
  5. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να κάνει μία τραγανή κρούστα.
  6. Το ζουμάκι από το κρέας το σουρώνουμε και το κρατάμε για το σερβίρισμα σαν σάλτα.
Σημειώσεις
Εάν θέλουμε μπορούμε να πήξουμε το ζουμί από το κρέας σε ένα κατσαρολάκι και αφού το σουρώσουμε προσθέτοντας 2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ διαλυμένες σε λίγο νεράκι.
Η αρχική συνταγή είναι από εδώ

 
Σπαράγγια με προσούτο και σως μπαλσάμικου

Ποσότητα: 8 τεμάχια

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 8 σπαράγγια
  • 100γρ προσούτο ( χρησιμοποίησααυτό)
  • 1κ.σ. ελαιόλαδα (χρησιμοποίησα με άρωμα λεμόνι)
  • σως μπαλσάμικου (είναι πηκτό σαν σιρόπι)
  • αλάτι
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα.
  2. Πλένουμε τα σπαράγγια και κόβουμε το πολύ σκληρό κοτσάνι.
  3. Τυλίγουμε από μία φέτα προσούτο σε κάθε ένα σπαράγγι και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι.
  4. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδα και τα ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε με τη σως μπαλσάμικου.

 
Σούπα με μανιτάρια πλευρώτους και κάστανα

Ποσότητα: 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 500γρ πλευρώτους ψιλοκομμένο
  • 400γρ βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 200ml ξυνόγαλα
  • αλάτι
  • 400ml ζεστό νερό
  • 200γρ τυρί τσένταρ τριμμένο
Οδηγίες
  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί.
  3. Προσθέτουμε το νερό, αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε.
  5. Λιώνουμε με μεταλλική ράβδο ανάμιξης ή στο μπλέντερ μας τα υλικά.
  6. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και προσθέτουμε το ξινόγαλα και το τυρί
  7. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.
  8. Αν θέλουμε πιο αραιή την σούπα μας προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

 
Σαλάτα με ξηρούς καρπούς και αρωματικό ξύδι

Ποσότητα: 10 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
Συστατικά
  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • 1 λόλα πράσινη
  • 1 λόλα κόκκινη
  • 1 κούπα καρύδια καθαρισμένα
  • 1 κούπα macadamia
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα κρουτόν (τα αγόρασα έτοιμα )
  • 100 γρ ρόδι
  • ½ κούπα κουκουνάρι
  • αλάτι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. αρωματικό ξύδι (χρησιμοποίησα αυτό)
Οδηγίες
  1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα μαρούλια μας σε χοντρά κομμάτια σε μία μεγάλη σαλατιέρα.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός των κρουτόν.
  3. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Προσθέτουμε τα κρουτόν και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Μπορούμε να πλύνουμε τα μαρούλια από την προηγούμενη και να τα φυλάξουμε σε σακούλα, αφού τα στραγγίξουμε πολύ καλά, τυλιγμένα με χαρτί κουζίνας ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους χωρίς να χαλάσουν.

 

 

 

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

32 σχόλια στο “Το Χριστουγεννιάτικο Γεύμα μας 2015

  1. Τι ωραία πράγματα έφτιαξες Αθηνά! Και του χρόνου.
    Χρόνια Πολλά με υγεία και πολλά χαμόγελα!
    🙂
    Εύχομαι να τα περάσετε (και να φάτε φυσικά! hihi) εξίσου ωραία την Πρωτοχρονιά!

    • Το χοιρινό έγινε πολύ σούπερ και εδώ δεν το περίμενα με τόσο λίγα υλικά…. Καλή Χρονιά Βέρα μου, με υγεία και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!!

  2. Εντάξει αν και έσω φάει του σκασμού χθες το βράδυ , τα λιγουρεύομαι όλα… Θα κρατήσω τις συνταγές σου γιατί κάνουν για πολλές περιστάσεις.. Καλή Χρονιά Αθηνούλα μου!!!

  3. Μιαμ! Ωραίες ιδέες! Η μανιταρόσουπα κάτι μου κάνει αν και η φώτο δεν την αναδεικνύει και τόσο! Το κυρίως πιάτο δείχνει υπέροχο! Το ίδιο και η σαλάτα και το ορεκτικό με τα σπαράγγια! Ο δε στολισμός του τραπεζιού τα σπάει! Και του χρόνου!
    Kathy by anthomeli

    • Καλή Χρονιά Κατερίνα μου, οι φωτό γενικά δεν αναδεικνύουν κανένα από τα φαγητά στο συγκεκριμένο ποστ αν με ρωτήσεις 🙁 Αλλά ήταν νόστιμη, οι δικοί μου ενθουσιάστηκαν! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

  4. Υπέροχα όλα, μπράβο Αθηνά μου! Ελπίζω και το τραπέζι της πρωτοχρονιάς να είναι το ίδιο πλούσιο σε όλους τους τομείς!
    Να περάσετε όμορφα, πολλές ευχές για ένα χαρούμενο, όλο υγεία και ευτυχία νέο έτος! Πολλά φιλιά!

    • Καλή Χρονιά Θεοδώρα μου με όλα τα καλά σου εύχομαι!! Ήταν εντυπωσιακή στο σερβίρισμα. Τις εντυπώσεις έκλεψε όπως κάθε χρόνο η σούπα!

  5. Αθηνούλα μου τι να πω… τα λένε όλα οι φωτογραφίες σου!!! Εύχομαι κορίτσι μου να σαι γερή και δυνατή να χαρίζεις στην οικογένεια σου πρώτα και μετά σε εμάς τέτοιες λιχουδιές! Εύχομαι επίσης για τον καινούργιο χρόνο που σε λίγο φτάνει Υγεία, Αγάπη & Ευτυχία. Φιλιά πολλά!

  6. Πολύ μου άρεσαν οι επιλογές του μενού σου, Αθηνούλα, κυρίως γιατί ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πιάτα του οικογενειακού τραπεζιού. Εμείς είμαστε του παραδοσιακού και αυτές οι γεύσεις λείπουν από το τραπέζι μας.
    Να περνάτε πάντα όμορφα και με το τραπέζι γεμάτο!
    Καλή χρονιά, ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2016.
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

    • Σε ευχαριστώ πολύ Αθηνά!! Και τα παραδοσιακά πολύ ωραία είναι!! Την πρωτοχρονιά τα τιμούμε εμείς!! Ευτυχώς στους δικούς μου αρέσουν οι γευστικές δοκιμές οπότε όλοι ευχαριστημένοι!! Καλή Χρονιά και σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

  7. Μα τι όμορφα όλα όσα ετοίμασες Αθηνά μου!!! Άσε που οι φωτογραφίες σου είναι να βουτήξεις μέσα. Σου έρχεται να βάλεις χέρι στα παϊδάκια και όχι μόνο 🙂