Πρόγραμμα και φθινόπωρο : έννοιες αντίθετες ειδικά αν είσαι μητέρα νηπίου! Οι ιώσεις δίνουν και παίρνουν στην οικογενειά μας και η πιο πρόσφατη με χτύπησε κατακούτελα κυριολεκτικά!! Όσο και να αποφεύγω τα φάρμακα κάθε είδους, ευγνωμονώ για αυτά τα σκευάσματα που τελοσπάντων σου επιτρέπουν να σηκωθείς από το κρεβάτι όπου έχεις πέσει και νομίζεις ότι θα πεθάνεις είτε από τον πολύ πονοκέφαλο είτε από τον αφόρητο πονόλαιμο! Ας τα αφήσουμε αυτά και ας πάμε στα δικά μας τα ωραία και τα γευστικά!
Ένα θα πω : αχ αυτά τα ριζότο! Τα αγαπώ τόσο πολύ !!! Θα μπορούσα να τα τρώω κάθε μέρα. Βέβαια τα πιο νόστιμα και είναι και τα πιο ενισχυμένα από άποψη θερμίδων. Βούτυρο και παρμεζάνα αυτό είναι το μυστικό για χυλωμένο λαχταριστό ριζότο. Το ολιγόλεπτο σχετικά βράσιμο και το καλό ανακάτεμα επίσης συντελούν στην επιτυχία κατά την ταπεινή μου γνώμη. Η συνταγή αυτή είναι (εννοείται) εύκολη, γευστική με το ιδιαίτερο χρώμα του κρόκου Κοζάνης. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε εύκολα και γρήγορα να απολαύσουμε αυτό το αρωματικό πιάτο;
Ποσότητα: 3-4 μερίδες
- 250γρ ρύζι Αrborio
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 70γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 142γρ μανιτάρια κονσέρβας στραγγισμένα
- 0,25γρ σκόνη κρόκος Κοζάνης
- 500γρ νερό
- αλάτι
- Βράζουμε το νερό με τον Κρόκο Κοζάνης
- Σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε το ρύζι
- Προσθέτουμε το νερό με τον κρόκο και αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
- Σε μεσαία φωτιά και ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα σιγοβράζουμε το ρύζι περίπου 20 λεπτά
- Σε ένα δεύτερο τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σωτάρουμε τα μανιτάρια αλατίζοντάς τα
- Τα προσθέτουμε στο ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε
- Μόλις αρχίσουν τα τελειώνουν τα υγρά προσθέτουμε την τελευταία κουταλιά βούτυρου και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ζωηρά ώστε να χυλώσει το ριζότο μας
Μα τι τέλειο που φαίνεται στις φωτο σου Αθηνά μου;….το χρησιμοποιώ πολύ τον κρόκο κοζάνης στα φαγητά μου,ιδιαίτερα στις σαλάτες μου…και βεβαίως λατρεύω το ριζότο…μπράβο γι’αυτό το υπέροχο πιάτο… πάει pin!
Μαρία μου είναι και για μένα αγαπημένο υλικό, βέβαια προς το παρόν δεν το έχω χρησιμοποιήσει σε σαλάτες…ακούγεται ενδιαφέρον!! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια 🙂
Αθηνά καλησπέρα!! Έχεις βάλει 2 υλικά που λατρεύω: κρόκο Κοζάνης και μανιτάρια !!! Ήδη το φαντάζομαι 🙂 !!!!!
Αχ ναι ωραίο ήταν και τις δύο ημέρες σερί που το έφαγα 🙂
Χρησιμοποιώ επίσης κρόκο Κοζάνης Αθηνά μου! Σε ριζότο σαν το δικό σου θα είναι μούρλια!!!
Νομίζω είναι εξαιρετικό και ιδιαίτερο υλικό!! Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα μου!! Φιλιά !
Είναι απο τα φαγητά που όταν το τρώω έξω τρελαίνομαι αλλά εγώ δεν μπορώ να το πετύχω.. Βέβαια δεν γνώριζα την λεπτομέρεια με το τυρί.. Θα κάνω άλλη μία προσπάθεια γιατι αγαπώ και τα μανιτάρια!!! Επειδή εδώ τα ρύζια είναι διαφορετικά πρέπει να γράφει η συσκευασία πως είναι για ριζότο ή κάνει και κάποιο άλλο? Καλό βράδυ!
Καλημέρα Ελεάνα!! Το ρύζι που χρησιμοποιώ εγώ είναι το arborio αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια ποικιλία ρυζιού χυλώνει (πχ καρολίνα) !! Είναι αυτό που συνήθως χρησιμοποιούμε για τα γεμιστά 🙂
Κι εγω λατρεύω το ρυζοτο και ακόμα περισσότερο τα μανιτάρια! Κι όσο για τον κρόκο, ευτυχώς που μου θυμησες την ύπαρξη του γιατί έχω πολύ καιρό να το χρησιμοποίησω! Τέλεια συνταγή Αθήνα! Φιλακιααααα
Είναι ιδιαίτερο υλικό και εγώ το χρησιμοποιώ κυρίως τη χειμερινή περίοδο (χμ δεν ξέρω γιατί!) !! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Σωτηρία μου!
Φαίνεται λαχταριστότατο…δυστυχώς είναι απαγορευτικό για εμένα λόγω των μανιταριών. Αυτό το δισκάκι/πιατελάκι σου δε, ξέρεις πόσο μού αρέσει!!!!
Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου :*
Υ.Γ. Το μέγεθος της γραμματοσειράς στα σχόλια είναι πλέον σούπερ!
Δημητρούλα, κανένα πρόβλημα αφαιρείς τα μανιτάρια, έχεις ένα σχεδόν κλασικό ριζότο αλα Μιλανέζε και έτοιμη!! Έχω αρχίσει να στεναχωριέμαι που δεν σου κάνει καμία πρόσφατη συνταγούλα μου…περιμένω παραγγελία με email παρακαλώ! Χαίρομαι για τη γραμματοσειρά, ο Γιώργος επιλήφθηκε άμεσα του θέματος 🙂 Πολλά φιλιά !
Αθηνά μου μην στεναχωριέσαι… δεν φταις εσύ… εγώ είμαι στραβόξυλο σχετικά με το τι μού αρέσει να τρώω και τι μπορώ να τρώω :**
Λατρέυω τα ριζότο, όσο δε φαντάζεσαι!!! Το ίδιο και τα μανιτάρια…. και καλά, για τον κρόκο Κοζάνης, δε συζητώ καν!!!
Πάντα νόμιζα ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχω να φτιάξω ριζότο, αλλά…. μόλις πάτησα “εκτύπωση” στη συνταγή σου!
Διαβάζοντάς τη νιώθω ότι τελικά είναι τόση εύκολη η εκτέλεση του. Οπότε δεν έχω παρά να το δοκιμάσω!
Θα σε ενημερώσω για τα αποτελέσματα, λοιπόν!!!
Σε φιλώ γλυκά……………………..
Θα χαρώ πολύ να την δοκιμάσεις Ειρήνη μου!! Αν χρειαστείς ο,τιδήποτε στη διάθεσή σου 🙂
Απλά υλικά και μία πεντανόστιμη συνταγή για άλλη μια φορά.
Άσχετο… αλλά θέλω να σου πω, πως τα κοπανάκια σου με τη σόγια, τα έχω φτιάξει άπειρες φορές από τότε που ανακάλυψα to blog σου.
Συγκεκριμένα τα έφτιαξα χθες βράδυ, σε ένα δέιπνο με κάτι φίλους, ξετρελάθηκαν. Δεν πρόλαβα να τα φωτογραφήσω μέσα στο τρέξιμο,
αλλά θα το κάνω την επόμενη φορά, γιατί θα υπάρξει σίγουρα!
Σε ευχαριστώ πολύ Αθηνά μου! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν τα κοπανάκια είναι και εμένα από τα αγαπημένα μου!! Να κάτι τέτοια ακούω και μου φτιάχνει αμέσως το κέφι!! 🙂
Αχ, κι εμένα μ’αρέσει τόσο πολύ το ριζότο! Ευτυχώς κρυώνει ο καιρός και τρώγεται πιο ευχάριστα!! Αγαπημένος και ο συνδυασμός υλικών!
Πολλά φιλιά Αθηνά!
Χαίρομαι που σου αρέσουν Κίκα μου! Εγώ τα τρώω όλες τις εποχές να σου πω, απλά τη χειμερινή τα κάνω έξτρα βουτυρένια !
Πω πω το λατρεύω! Έφαγα πρόσφατα στον ιππικό όμιλο που είχα πάει.. Ήταν έτσι ακριβώς βουτυρένιο!!! Υπέροχη συνταγή Αθηνά μου!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Ίρις μου !! Πολλά φιλιά 🙂
Καλημερα!
Εεεε το ριζοτο φαινεται πολύ καλό!
Περαστικα 🙂
Μου ήσουν στα ξένα και μάλλον το έχασες!! Ναι ωραίο ήταν !! Σε ευχαριστώ 🙂
Υπέροχη συνταγή Αθηνά, λατρεύω την παρουσίαση σου όπως πάντα και η νέα εμφάνιση της σελίδας σου είναι απλά υπέροχη!!
Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τα καλά σου λόγια!!! Καλό βράδυ!
Αγαπημένο ριζότο μανιταριών και δείχνει και πολύ λαχταριστό! Δεν το έχω δοκιμάσει με κρόκο Κοζάνης οπότε μπαίνει στη λίστα μου! Ευχαριστούμε!
Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου Κατερίνα μου! 🙂