Το φαγητάκι αυτό είναι από αυτά που απλά γλύφεις τα δάκτυλά σου. Είναι επίσης και από αυτά που ασχολείσαι λίγο το πρωί και μετά αφήνεις τη γάστρα και τον φούρνο να κάνουν τη δουλειά τους κάνοντας και εσύ παράλληλα τις δικές σου. Όλο το μυστικό είναι στην προετοιμασία του κοτόπουλου που του επιτρέπει να μείνει ζουμερό και τόσο με τόσο νόστιμο!! Χρησιμοποίησα πατατούλες baby αλλά άνετα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερες κομμένες στα χοντρά κομμάτια πάντα με τη φλούδα τους. Βέβαια αυτές φαίνονται σαν γλυκά λουκουμαδάκια τώρα που ξαναβλέπω τις φωτογραφίες, δεν συμφωνείτε; !! Αυτό το ζουμερό φαγάκι θα το επιστρατεύσω αργότερα και σε κάποιο τραπέζωμα, σίγουρα πράγματα ! Πάμε να δούμε τη συνταγή;
Κοτόπουλο στη γάστρα με πατατούλες και μελωμένη σάλτσα
Συστατικά
- 7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1κιλό πατάτες μίνι
- 1 κιλό κοτόπουλο σε χοντρά κομμάτια με την πέτσα
- 50ml γλυκιά σόγια σος
- 340γρ μαρμελάδα πορτοκάλι (χρησιμοποίησα ροδάκινο πορτοκάλι από εδώ)
- αλάτι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου αέρα
- Σε ένα πιάτο απλώνουμε το αλεύρι
- Με χαρτί κουζίνας στεγνώνουμε καλά το κρέας ώστε να μην έχει καθόλου υγρά
- Σε ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από το αλεύρι και τα τινάζουμε ώστε να μείνει ελάχιστο
- Σωτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν
- Τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο
- Πλένουμε με νερό και βούρτσα την φλούδα από τις πατάτες
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, αλάτι ανάλογα με τα γούστα μας και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε
- Σε μία γάστρα βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο πάτο του σκεύους
- Προσθέτουμε στριμωχτά τα κομμάτια του κρέατος και τις πατάτες
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σόγια σως με την μαρμελάδα και τα προσθέτουμε στη γάστρα
- Προσθέτουμε νερό ίσα ίσα να καλυφθούν οι πατάτες και το κρέας
- Κλείνουμε το καπάκι και σιγοψήνουμε για περίπου 2½ ώρες
Σημειώσεις
Εάν δεν βρούμε μίνι πατατούλες, τις κόβουμε στα 4 διατηρώντας τη φλούδα
Το κοτόπουλο που χρησιμοποίησα είναι βιολογικό και ευγενική χορηγία της εταιρίας Ευβιότοποι, την οποία ευχαριστώ θερμά
Το κοτόπουλο που χρησιμοποίησα είναι βιολογικό και ευγενική χορηγία της εταιρίας Ευβιότοποι, την οποία ευχαριστώ θερμά
H Xρυσαυγή το πρωί με το μελωμένο αρνάκι,εσύ τώρα με το μελωμένο κοτόπουλο!Βρε, κορίτσια,ήμαρτον! Πώς να αποφύγω τις λιποθυμιές;Κι αυτή η φωτογραφία από κοντά με τις πατατούλες να γυαλίζουν…ω,Θεέ μου… βόηθα με να ξημερωθώ η γυναίκα!
Χα χα Αλέκα μου δίκιο έχεις, είδα και εγώ την φανταστική συνταγή της Χρυσαυγἠς! Φιλάκια πολλά 🙂
φαίνεται υπέροχο Αθηνούλα!
αυτά τα φαγητά που τα βάζεις στη γάστρα και μετά “τα ξεχνάς” είναι σούπερ πρακτικά.. άσε που γίνονται σκέτο λουκούμι!
έχει καραμελώσει κιόλας, μούρλια! 😉
Ναι και εγώ τα επιστρατεύω σε κάθε τραπέζωμα αυτά τα φαγητάκια !! Βολεύουν πολύ!
Μούρλια!!! Και αυτές οι φωτογραφίες σου το κάτι άλλο! Πολύ ζωντανές! Άσε που πριν διαβάσω, τις μελωμένες πατατούλες
τις έβλεπα για λουκουμαδάκια!! Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται 🙂
Πάντως φοβερό το φαγητό στην γάστρα -‘έχω ιδιαίτερη αδυναμία -να δω πότε θα τα δοκιμάσω όλα αυτά που φτιάχνεις!
Καλά και εγώ λουκουμάδες έβλεπα όταν επέλεγα τις φωτό (πάσχουμε από την ίδια ασθένεια 🙂 ) ! Όποτε έχεις χρόνο δοκιμάζεις και κάτι… εδώ είναι και σε περιμένει! Φιλιά!
Δεν το συζητώ Αθηνά μου,σαν να το έχω μπροστά μου αυτό το λαχταριστό,μελωμένο κοτόπουλο….απίστευτες φωτο και σίγουρα η γεύση θα είναι θεική….pin!!!!!!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου!! Πολλά φιλιά!
Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους…τι να λέμε τώρα….λουκούμι φαγτό Αθηνά μου…
Σε ευχαριστώ πολύ Λίλια!!
Πραγματικά δεν έχω λόγια, οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Μου κάνει πολύ εορταστικό το πιάτο και θα τιμηθεί δεόντως!
Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις Αθηνά μου! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Πολύ λαχταριστό φαίνεται! Αυτή η μελωμένη γεύση μου αρέσει τόοοοοσο πολύ! Η συνταγή αποθηκεύτηκε! Καλημέρα…
Σε ευχαριστώ πολύ Σωτηρία μου! Φιλιά πολλά 🙂
Μόλις ανακάλυψα ότι δεν ενημερώνεται το blog μου για τις τελεταίες αναρτήσεις σου! Καλά που το είδα στο fb αλλιώς θα έχανα αυτό το τόσο νόστιμο και λαχταριστό φαγητό! Καταγράφεται …φυσικά 😉
Ναι Μαρία μου από τότε που μεταφέρθηκα σε άλλη πλατφόρμα, δεν ενημερώνεται πλέον!! Έχουμε βέβαια το fb και τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα και το newsletter!! Ό,τι βολεύεται ο καθένας χα χα !! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Φιλιά πολλά
Δείχνει πεντανόστιμο Αθηνούλα!!! Κρατάμε τη συνταγή κι ευχαριστούμε…
Φιλί γλυκό!
Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια! Φιλιά!
Δεν νομίζω να έχω καραμελωσει τόσο με ένα φαγητό!!!! Μπουκιά και συχώριο έγινε κοριτσάκι μου. Θα με κάνεις να ζητήσω πίσω τη γάστρα που έδωσα στη μάνα μου!!!
Ε λέω να την ζητήσεις!! Βέβαια και εγώ την έχω αναβαθμίζει από απλή εμαγιέ σε μία που πάει και στην κουζίνα και έχω βρει την υγειά μου!! Χαίρομαι τόσο που σου αρέσει το φαγητάκι Ίρις μου!
Φαίνεται τόσο γιαμι…δεν ξέρω πως θα τους πείσω λόγω της γλυκιάς γεύσης…
Α είναι απλό δεν αναφέρεις την μαρμελάδα (εξισορροπεί με τη σόγια σος και δεν φαίνεται τόσο στη γεύση) ! 🙂
Γιαμ γιαμ η μαρμελάδα πρέπει να είναι όλα τα λεφτά <3
xo,
ohmydarlingdeer.blogspot.gr
Σίγουρα λόγω θερμίδων δεν είναι για κάθε μέρα αλλά για μία ιδιαίτερη περίσταση είναι ό,τι πρέπει νομίζω 🙂
Αυτό είναι γλασάρισμα! Μπράβο Αθηνά, φαίνεται μούρλια!! Πολλά φιλιά
Σε ευχαριστώ πολύ Κίκα μου!! Φιλιά !
Τέλειο φαίνεται Αθηνά! Να σε ρωτήσω στο τέλος ανοίγεις τη γάστρα για να πάρει χρώμα ή γίνεται έτσι ούτως ή άλλως?
Καλησπέρα Κατερίνα, όχι το χρώμα είναι από τη σόγια σος δεν χρειάζεται να ψηθεί με ανοικτό το καπάκι για να μην αρπάξει 😉
Λίγο οι ολοζώντανες φωτογραφίες, λίγο η περιγραφή σου…θα το φάμε από την οθόνη το κοτοπουλάκι 😀
Καλημέρα!
Καλησπέρα Ασπασία μου! Χαίρομαι που σου άρεσε το κοτοπουλάκι :))
Πω πω πω πω………θέλεισ να πω κάτι άλλο???
: )
Σκέτος πειρασμός! Έχω μια γάστρα στην κορυφή της λίστας αγορών μου και αυτό το φαγητό θα μπει στην κορυφή της λίστας “να φτιάξω” μόλις την αποκτήσω. Μπράβο!
Θεοδώρα μου θα χαρώ πολύ να δοκιμάσεις συνταγή μου !!! Σου εύχομαι να αποκτήσεις σύντομα γάστρα ειναι πολυ χρήσιμο σκεύος !!! Πολλά φιλιά !
Πω πω τις πατατούλες λιμπίστικα!
Καλημέρα 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Μα δεν είναι εντελώς λουκουμαδάκια;;; Την καλησπέρα μου!!
Τι ομορφιές είναι αυτές;;; Σχεδόν κόλλησα την μύτη μου στην οθόνη! Πρέπει να σκίζει από γεύση!
Ναι έγινε καλό Δημητρούλα!! Και νομίζω είναι ό,τι πρέπει για τις γιορτές!! Πολλά φιλιά καλό ΣΚ!