To καλαμποκάλευρο σαν υλικό το γνώρισα πρώτη φορά σε αυτή τη συνταγή που έγινε στα πλαίσια του food challenge. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν δύσπιστη στο πόσο μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με το αλεύρι σίτου. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι είναι πάρα πολύ καλή πρώτη ύλη τόσο για τηγανίτες όσο και για κέικ! Όταν άρχισα να ψάχνω σχετικά με το υλικό ανακάλυψα ότι δεν έχει και γλουτένη (ομολογώ δεν το γνώριζα) κάνοντας το ακόμα πιο ελκυστικό. Το κέικ που ακολουθεί είναι ιδιαιτέρως αφράτο και το άρωμα των αμυγδάλων και του πορτοκαλιού το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό. Και μπορεί κάλλιστα να το απολαύσει και όποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Δεν είναι τέλειο;
Κέικ με άρωμα πορτοκάλι χωρίς γλουτένη
2015-09-27 19:27:25
Σερβίρει 8
Εκτύπωση
Συστατικά
- 110γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 225γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή 1 κ.γ. εσάνς πορτοκαλιού
- 1 1/2 κ.γ. baking powder
- 115γρ καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο
- 120γρ αμυγδαλόψιχα σε σκόνη
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το baking powder και την αμυγλαδόψιχα.
- Στο μίξερ μας ή στη κουζινομηχανή μας ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνουν μία ενιαία κρέμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.
- Σταδιακά προσθέτουμε και τα υλικά σε σκόνη από το μπολ μέχρι να ανακατευτούν με το υπόλοιπο μίγμα.
- Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 με 55 λεπτά.
- Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη με ένα μικρό σουρωτήρι ή κόσκινο.
- Το κέικ ψήθηκε σε ορθογώνια φόρμα αλλά μπορεί κάλλιστα να ψηθεί σε κάθε λογής φόρμες. Δείτε εδώ έναν χρήσιμο πίνακα για τις αντιστοιχίες στους χρόνους ψησίματος ανάλογα με τη φόρμα που θα επιλέξετε.
- Εάν η φόρμα σας δεν είναι απο σιλικόνη, μην ξεχάσετε να την βουτυρώσετε και αλευρώσετε.
Σημειώσεις
- Το κέικ ψήθηκε σε ορθογώνια φόρμα 20εκ αλλά μπορεί κάλλιστα να ψηθεί σε κάθε λογής φόρμες. Δείτε εδώ έναν χρήσιμο πίνακα για τις αντιστοιχίες στους χρόνους ψησίματος ανάλογα με τη φόρμα που θα επιλέξετε.
- Εάν η φόρμα σας δεν είναι απο σιλικόνη, μην ξεχάσετε να την βουτυρώσετε και αλευρώσετε.
- Η αρχική συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ
Craft Cook Love https://www.craftcooklove.gr/
Αθηνούλα μου καλημέρα…. Τι ανάλαφρη και γευστική συνταγή μας προτείνεις πάλι!!!! Πρέπει να οργανωθώ και να φτιάχνω κέικ για το σχολείο της Αφροδίτης!!! Είσαι μέσα στο μυαλό μου!!! Φιλάκια πολλά!! Περιμένω και άλλες τέτοιες συνταγούλες!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε Έφη μου!! Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Καλημέρα Αθηνά, οι φωτογραφίες σου με έκαναν να σκέφτομαι αυτή τη μοναδική μυρωδιά του πορτοκαλιού.. Δεν ήξερα ότι το καλαμποκαλευρο δεν έχει γλουτένη.. Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή, ευχαριστούμε!!!
Α πολύ χαίρομαι που οι φωτογραφίες αποδίδουν το πώς είναι το κέικ! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ίρις μου!
Πολύ ωραίο! Αφράτο και τόσο μυρωδάτο!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!
Αθηνά το κέικ πορτοκάλι είναι αγαπημένη επιλογή που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια! Το καλαμποκάλευρο μου αρέσει πολύ και συχνά το προτιμώ! Επίσης, μου αρέσει πολύ το ψωμί με καλαμποκάλευρο και σου στέλνω challenge για νέα συνταγή! Καλή εβδομάδα! Πολλά φιλιάααα
Ψωμί με καλαμπόκι ομολογώ ότι δεν είναι το καλύτερό μου! Αλλά επειδή έχω πολύ καλαμποκάλευρο το σκέφτομαι!! Πολλά φιλιά!
Άρωμα πορτοκαλιού!!Πολύ ωραία συνταγή για κέικ Αθηνούλα!Θα την φτιάξω!
Σε ευχαριστώ πολύ Λίλια, θα χαρώ πολύ να την δοκιμάσεις!
Teleio akougetai!! Tha to dokimaso!
Τέλεια Τζία μου, αναμένω εντυπώσεις!
Tο αλεύρι αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου για ψωμί.Δεν ήξερα ότι μπορί να χρησιμοποιηθεί και σε κέικ!
Μπορώ να μην βάλω αμυγδαλόψιχα;
Νομίζω ότι η αμυγδαλόψιχα δίνει κάτι στο πόσο αφράτο είναι το κέικ ! Μπορείς να το δοκιμάσεις όμως… Φιλιά!
πρεπει να ειναι τελειο !!! ειδικα με το καλαμποκαλευρο!!! εφυγε γαι τα προσεχως!!!
Η αλήθεια είναι ότι εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού… θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις!
λατρευω καλαμποκαλευρο και ειδικα στο ψωμι! οποτε και αυτο το κεικ θα δοκιμαστει! και αφου εχει πορτοκάλι, κατι μου λεει ότι θα δοκιμαστει ξανα!
Αναμένω εντυπώσεις Ζίνα μου! Πολλά φιλιά!
Φαίνεται λαχταριστό! Το χρησιμοποιώ και έγω το καλάμποκάλευρο κυρίως στη ζύμη της πίτσας, την κάνει τραγανούλα και μας αρέσει πολύ!!
Καλώς ήρθες Αθηνά ! Σε ζύμη πίτσας δεν το έχω δοκιμάσει.. Να άλλη μία ιδέα αξιοποίησης του υλικού, σε ευχαριστώ!
Τόσο μα τόσο υπέροχο φαίνεται και σίγουρα είναι. Το καλαμποκάλευρο το λατρεύω και η αμυγδαλόψιχα απογειώνει ένα κέικ. Αθηνά έφτιαξες ένα κέικ όνειρο!!!! Γεια στα χέρια σου!!
Ω σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Κική μου!
Τα κεικ πορτοκαλιου και λεμονιου μου αρεσουν πολύ γιατί με την οξύτητά τους φερνουν την απολυτη ισορροπία στην γλυκητητα του κεικ.
Θα έρθω να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!
έτσι όπως βλέπω τις φωτογραφίες θέλω να απλώσω το χέρι μου και να αρπάξω αυτό το κομματάκι που με φωνάζει!! 😉
ευχαριστούμε και για τον πολύ χρήσιμο πίνακα!
καλό βράδυ!
Αχ και εγώ τώρα που το βλέπω σκέφτομαι ότι μάλλον θα το ξαναφτιάξω! Πολλά φιλιά!
Αθηνά, οι φωτογραφίες σου είναι υπερ λαχταριστές !!
Και εγώ το καλαμποκάλευρο δεν θα το τολμούσα σε κέικ, αλλά από ότι βλέπω το αποτέλεσμα είναι super. Οπότε θα το έχω στα υπόψη 😉
Σε ευχαριστώ πολύ Άρη! Δεν έχω κάνει πολλά πράγματα με το συγκεκριμένο υλικό και εγώ ακόμα πειραματίζομαι : ) !
Μου αρέσει πολύ και το χρώμα που δίνει στις ζύμες 🙂
Το κέικ σου δείχνει φοβερά αφράτο και το άρωμα πορτοκαλιού είναι από τα αγαπημένα μου.
Πολύ χρήσιμος και ο πίνακας, ευχαριστούμε!
Φιλιά
Να σου πω όχι είμαι φαν των λευκών κέικ γενικά, αλλά το συγκεκριμένο έδεσε ωραία με τη ζάχαρη άχνη… Φιλιά καλό ΣΚ Ερμιόνη μου!
Πολύ ωραίο το κέικ σου Αθηνά!!!! Αφράτο και με ωραίο χρώμα!!!
Χαίρομαι που σου αρέσει Πέπη μου!
Φαινεται πολυ αφρατο,
και φανατζομαι πόσο μυρωδάτο με τέτοιο ωραίο χρώμα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Σε ευχαριστώ πολύ !! Καλό ΣΚ!
Από την ώρα που το είδα (σε φωτο) να ψήνεται στον φούρνο, ήξερα ότι θα είναι κάτι λαχταριστό!!
Μπράβο Αθηνά μου, το χρώμα του και η γεύση του πάνω απ'όλα , πρέπει να σας ξετρέλανε! Σε μένα πάντως έπιασε…
Φιλιά πολλά, καλημέρα!
Σε ευχαριστώ πολύ Κίκα μου για τα καλά σου λόγια!! Φιλιά και καλό ΣΚ!
Τέλειο!!!!!!!!!!!
Φιλάκια καρδούλα…
Σε ευχαριστώ Μαρίνα μου! Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!
Το κέικ σου Αθηνά μου εκτός του ότι έγινε Pin πάει κατ ευθείαν για παρασκευή μετά την επιστροφή μου στο σπίτι… Μια γλυκιά καλημέρα!!!
Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις!! Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Λατρεύω οτιδήποτε βγαίνει απο καλαμπόκι συμπεριλαμβανομένου και του αλευριού του αλλά κέικ δεν ψήσει ποτέ, μέχρι μάφινς έχω φτάσει. Ασχετου γλουτένης (ελπιζω να μην εχεις θεμα, απλα να πειραματίζεσαι) το βρίσκω πολύ νόστιμο και πιστέυω ότι το χρώμα που δίνει έιναι φοβερό. Φαντάζομαι η προσθήκη ψίχας αμυγδάλου θα δίνει ωραία γεύση και υφή.
Ευτυχώς δεν έχω κάποια δυσανεξία, απλά έχω μπόλικο καλαμποκάλευρο και το αξιοποιώ… : ) Για την αμυγδαλόψιχα θα έρθω να συμφωνήσω!!
Και μόνο απο τις φωτό σου έρχεται η γλύκα του πορτοκαλιού…στο στόμα μου…..PIN,PIN!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου!
Φαίνεται και από τις φωτογραφίες πόσο αφράτο πρέπει να είναι, και από τα υλικά του πόσο νόστιμο!
Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ το καλαμποκάλευρο, και μου φαίνεται αυτή θα είναι η επόμενη συνταγή που θα το δοκιμάσω!
Και εγώ με το blog το ανακάλυψα ως υλικό και ακόμα το δοκιμάζω : ) Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Σούπερ ντούπερ κεκάκι!
Ευγε
Φιλιά πολλά
Καλό Σαββατοκύριακο 🙂
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Αριάδνη! Καλή εβδομάδα εύχιμαι!
πολύ γλυκιά η συνταγούλα σου και αφού δεν έχει και γλουτένη ένα Like παραπάνω!
Χαίρομαι που σου άρεσε! Και εγώ στα συν του προσθέτω την έλλειψη γλουτένης γιατί μπορούν να απολαύσουν ένα αφράτο κείκ, άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη!
Αθηνά μόλς παρέλαβες ένα βραβείο το liebster που σημαίνει αγαπημένο.Αν θέλεις να μάθεις πληρφ μπορείς να επισκεφτείς το blog μου.Θεωρώ ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και είναι άξιο επαίνου και βραβείου…φιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαίρη μου για το βραβείο και τα καλά σου λόγια! Φιλιά!
Καλαμποκάλευρο σε κέικ! Πολύ ενδιαφέρον το βρίσκω! Φαίνεται και αρκετά αφράτο και λαχταριστό! Γεια στα χέρια σου!
Ναι έγινε νόστιμο! Σε ευχαριστώ πολύ !
Κέικ να ναι κι οτι ναναι και στη συγκεκριμμένη περίπτωση Κεκάρα!!! Μπαίνει στα προς δοκιμή! Ευχαριστούμε πολύ Αθηνά!!!
Θα έρθω να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Χαίρομαι που σου άρεσε και θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσεις!
φαινεται λαχταριστο! Θα το δοκιμάσω σιγουρα θα θελα μια παραλαγη απο το κλασικό κεικ για το κολατσιό της μικρής!