Σολωμός ενός σκεύους με χειροποίητη teriyaki σως
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
Author: Athena
Ποσότητα: 4 μερίδες
- 4 φιλέτα σολωμού αποψυγμένα (500γρ)
- 2 καρότα (234γρ)
- 16 σπαράγγια (450γρ)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
- αλάτι
- 1κούπα (171γρ) σόγια σως
- 1 κούπα (165γρ) καστανή ζάχαρη
- ½ κούπα (101γρ) νερό
- ¼ κούπας (64γρ) σιρόπι σφένδαμου ή ¼ κούπας μέλι
- 2 κ.γ. (7γρ) ξύδι ρυζιού
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- ½ κ.γ. πάπρικα
- 2 κ.σ. κόρνφλαουρ
- 4 κ.σ. νερό
- 1 κ.γ. σουσάμι
- 1 κ.γ. chives (σχινόπρασο) αποξηραμένο
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τη σόγια σως, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου, το νερό και το ξύδι ρυζιού σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρουν βράση (έχουμε το νου μας γιατί αφρίζει πολύ), χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και σιγοβράζουμε για 2 με 3 λεπτά.
- Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με το νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα μας.
- Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλα για 3 λεπτά μέχρι να πήξει το μίγμα.

- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Καλύπτουμε το ρηχό ταψί του φούρνου μας με λαδόκολλα.
- Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και το μαλακό μέρος από τα σπαράγγια
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το εστραγκόν.

- Απλώνουμε σε μία σειρά τα φιλέτα σολωμού και τα λαχανικά μας.

- Βάζουμε από μία κουταλιά της σως μας σε κάθε φιλέτο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να μπορούμε να κόψουμε με ευκολία το φιλέτο σολωμού με ένα πιρούνι.

- Για το σερβίρισμα, βάζουμε λίγη έξτρα σως, ¼κ.γ. σουσάμι και ¼ chive σε κάθε φιλέτο.
- Καλή μας απόλαυση!
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σπαράγγια με πράσινα φασολάκια.
Αρχική συνταγή για την teriyaki σως
εδώ.
Συνταγή απο Craft Cook Love at https://www.craftcooklove.gr/2017/10/one-pan-teriyaki-salmon.html
3.4.3177