Η συνταγή για το cake αυτό ήταν σημειωμένη στο ψυγείο σε ένα χαρτί εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο. Μην ρωτάς γιατί δεν την είχα φτιάξει μέχρι σήμερα. Την είχε δοκιμάσει ακόμα και η φίλη Γιούλη και είχε πει τα καλύτερα.
Στην μία εκκαθάριση που αποφάσισα να κάνω στο ψυγείο μου, πήρε η μπάλα και το εξωτερικό του. Στο οποίο καταλαβαίνεις ότι γίνεται χαμός. Κυρίως από ζωγραφιές και φωτογραφίες του πιο χαριτωμένου ένοικου του σπιτικού μας. Και εκεί είπα cake με ξυνόγαλο, ήρθε η ώρα σου.
Και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Είναι τόσο αφράτο που σε ταξιδεύει. Έτσι όπως πρέπει να είναι ένα cake. Ακολουθεί η συνταγή για να το δοκιμάσετε και εσείς!
Κέικ Βανίλιας με ξινόγαλα
Το πιο αφράτο και μυρωδάτο κέικ βανίλιας
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
Συστατικά
- 225γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (χρησιμοποιώ Lurpak)
- 363γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 285γρ ξινόγαλα
- 460γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το εξάρτημα φτερό το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να έχουμε μία λευκή κρέμα.
- Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε σε αργή ταχύτητα ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο μίγμα.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και με μία μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις.
- Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα.
- Ψήνουμε για περίπου 70λεπτά μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό.
- Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνἐχεια ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσεις εντελώς σε σχάρα.
Σημειώσεις
Σε περίπτωση που δεν έχουμε ξινόγαλο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με 145γρ γάλα και 140γρ γιαούρτι
Σε περίπτωση που δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης, φροντίζουμε να βουτυρώσουμε/αλευρώσουμε τη φόρμα για να μην κολλήσει το κέικ
Σε περίπτωση που δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης, φροντίζουμε να βουτυρώσουμε/αλευρώσουμε τη φόρμα για να μην κολλήσει το κέικ
Ωραια συνταγη αλλα αυτα τα363 και 285 γραμ μου θυμιζουν ζυγισμα……. χρυσου
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, τα γραμμάρια προκύπτουν από την μετατροπή της μέτρησης από κούπες(ως μονάδα μέτρησης ζαχαροπλαστικής) σε γραμμάρια. Στην ζαχαροπλαστική το περίπου δεν βγαίνει πάντα, οπότε το ζύγισμα είναι must 😉
Ωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω και θα το δοκιμάσω