1ον Έψαχνα εδώ και καιρό μία συνταγή για μπισκότα gingerbread που να μην χαλάνε το σχήμα τους. Μπορώ πάντα να προσφύγω στην εύκολη λύση όπως άλλωστε έκανα και πρόσφατα αλλά είπα να δοκιμάσω τέλος πάντων μία συνταγή ώστε να την έχω πάντα εκεί να με ξελασπώνει κάθε χρόνο!!
To μυστικό άλλωστε είναι (όπως είχα διδαχθεί και στα μαθήματα ζαχαροτεχνίας) ότι αφαιρούμε το baking powder από τα συστατικά. Έτσι έκανα και επιτυχία!!!
2ον Είχα χαζέψει εδώ και καιρό στο Pinterest τα μπισκότα παζλ και ήθελα τόσο να τα δοκιμάσω!! Και επιτέλους, με αφορμή το Secret Santa 2017 μεταξύ blogger, μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω!! Άρα και το δωράκι μου έφτιαξα, και τη συνταγή βρήκα, διπλή χαρά!! Πάμε λοιπόν για την συνταγή και στο τέλος ακολουθούν οδηγίες για το μπισκότο παζλ!!
Καλά ψησίματα!!!
Ποσότητα: 2 ταψιά
- 85γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 181γρ καστανή ζάχαρη
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κούπα (60γρ) μελάσα
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 15γρ μίγμα μπαχαρικών ( τζίντζερ, κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
- 415γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μίξερ μας με το εξάρτημα φτερό ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη ίσα ίσα να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα.
- Προσθέτουμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να ενωθεί το αυγό με το μίγμα.
- Προσθέτουμε την μελάσα και την ενοποιούμε με το μίγμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
- Στον πάγκο μας και πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη μας.
- Κόβουμε με κουπάτ της αρεσκείας μας και μεταφέρουμε σε ταψί που επίσης έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 8 με 9 λεπτά. Μην παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα διακοσμήσουμε.
Για να δημιουργήσουμε το παζλ καταρχήν θα χρειαστεί να κόψουμε ένα μεγάλο ορθογώνιο μπισκότο. Χρησιμοποίησα ένα δίσκο κοπής που έχω για οδηγό. Το ψήνουμε λίγο παραπάνω (περίπου ένα 4λεπτο παραπάνω, δηλ συνολικά 12 με 15 λεπτά) και το αφήνουμε να κρυώσει. Με ζαχαρόπαστα ή αυγόγλασο (αν είστε καλλιτέχνες και μπράβο σας δηλ) φτιάχνουμε τα σχήματα που θέλουμε. Χρησιμοποίησα ό,τι κουπάτ είχα χριστουγεννιάτικο και την μικρή βοηθό για την διακόσμηση. Εάν βάλετε ζαχαρόπαστα, κολλήστε την στο μπισκότο με λίγο νεράκι αφήστε ένα πεντάλεπτο να στεγνώσει και κόψτε αμέσως με ένα πολύ κοφτερό μεγάλο μαχαίρο χωρίς δοντάκια (χρησιμοποίησα κεραμικό). Για το αυγόγλασο δεν έχω να σας δώσω έξτρα τιπς καθότι δεν το έχω δοκιμάσει 😉
Βάλτε τα κομμάτια με προσοχή σε ένα κουτί για μπισκότα και χαρίστε το !! Μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε και να στείλετε στον τυχερό παραλήπτη το ολοκληρωμένο παζλ!!
Καλή επιτυχία!! Αν το δοκιμάσετε θα με κάνατε έξτρα χαρούμενη να μου στείλετε μία φωτό από τη δημιουργία σας είτε στο email athena@craftcooklove.gr είτε μέσω οποιουδήποτε σόσιαλ!!!
Τι ωραία και όμορφη ιδέα!
Πόσο πρωτότυπο και νόστιμο είναι αυτό το παζλ!
Ενθουσιάστηκα Αθηνούλα! Το σημειώνω για να το φτιάξουμε και να παίξουμε με τα κορίτσια!
Σε φιλώ
και μονο που εχει τζιντζερ, με κερδισε! τωρα το παζλ το αποθεωσε!
ερωτηση…μελασα που βρίσκω;;;
Υπέροχα μπισκοτάκια & το παζλ σου είναι σίγουρα το νοστιμότερο που έχω δει, χαχα!
Μπράβο σου Αθηνά! 🙂