Το ψωμάκι φουρνίστηκε στα πλαίσια των συνταγών που κατά καιρούς δοκιμάζω στον αγαπημένο μας Παρασκευά (aka Αρτοπαρασκευαστής) μία από τις αγαπημένες συσκευές της μικρής μας κουζίνας. Επίσης όπως αναφέρω συνεχώς τελευταία έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο που τα λευκά άλευρα προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε. Αλλά επίσης λατρεύουμε και τα ψωμάκια τι να κάνουμε; Αλεύρι βρώμης είναι μία από τις λύσεις που έχουμε για να μην καταργώ μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες που είναι το baking. 

Το αλεύρι αυτό έχει μία γλυκιά γεύση κατά τη ταπεινή μου άποψη και εάν χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα συνοδευτικά υλικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το λευκό αλεύρι. Το οποίο δεν δαιμονοποιούμε για κανένα λόγο απλά το αποφεύγουμε ειδικά σε περιόδους που περιορίζουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας. Επίσης εφόσον το αλεύρι βρώμης είναι και χωρίς γλουτένη (τέτοιο χρησιμοποιώ) έχουμε ένα ζουμερό νόστιμο χωρίς γλουτένη ψωμάκι που πραγματικά μοσχομυρίζει. 

Τέλος να αφιερώσω αυτή τη συνταγή στον αγαπημένο μου συνάδελφο και δοκιμαστή Γιάννη που σε λίγες μέρες τον χάνω από την καθημερινότητά μου και θα μου λείψει 🥹 αλλά χαίρομαι που θα ανοίξει τα φτερά του σε νέες περιπέτειες. Και που μου ζητάει συνέχεια τη συνταγή 😊

Ψωμί με Αλεύρι Βρώμης στον Αρτοπαρασκευαστή

Ποσότητα: 12

Αρωματικό και υγιεινό ψωμάκι πανεύκολα με αλεύρι βρώμης
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Συνολικός χρόνος
 
  • Μέγεθος μερίδας: 54,1gr
  • Θερμίδες: 161kcal
  • Λιπαρά: 2,4gr
  • Κορεσμένα λιπαρα: 0,7gr
  • Ακόρεστα λιπαρά: 0,5
  • Υδατάνθρακες: 29,9gr
  • Ζάκχαρα: 1,3gr
  • Φυτικές ίνες: 2,7gr
  • Πρωτεΐνη: 4,1
  • Χοληστερόλη: 46mg
Συστατικά
  • 210γρ γάλα (χρησιμοποίησα 2% λιπαρά)
  • 108γρ σιρόπι σφένδαμου
  • 53γρ φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)
  • 7γρ μηλόξυδο
  • 5γρ αλάτι
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 250γρ αλεύρι βρώμης
  • 140γρ νισεστέ
  • 90γρ ταπιόκα σε σκόνη
  • 4γρ σκόνη psyllium φλοιός σε σκόνη
  • 8γρ ξηρή μαγιά
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νισεστέ, την ταπιόκα, το psyllium και το αλάτι και αφήνω στην άκρη
  2. Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτω τα χτυπημένα αυγά, το γάλα, το σιρόπι σφένδαμου, το λάδι και το ξύδι
  3. Προσθέτουμε το μίγμα αλευριού
  4. Από πάνω χωρίς να ακουμπήσει τα υγρά της συνταγής προσθέτουμε τη μαγιά
  5. Επιλέγουμε το Πρόγραμμα χωρίς Γλουτένη, 1 κιλό και καλό ψήσιμο και αφήνουμε το μαγικό μας μηχάνημα να κάνει τη δουλειά του
  6. Αφήνουμε να κρυώσει εκτός του μηχανήματος και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς
Σημειώσεις
Το σιρόπι σφένδαμου μπορεί να αντικατασταθεί με υγρό μέλι στην ίδια ποσότητα
Ο νισεστές μπορεί να αντικατασταθεί με κορν φλάουρ

 

 

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *