Φέτος ήθελα να αλλάξω τη χριστουγεννιάτική μας διακόσμηση. Αποφάσισα να αποχωριστώ για λίγο το κλασικό κόκκινο που συνήθως προτιμώ.  Αποφάσισα χρωματικό θέμα σε άσπρο, μαύρο και χρυσό. Στα πλαίσια εμπλουτισμού των λευκών στολιδιών του δέντρου μας και αναζητώντας οικονομικές λύσεις, σκέφτηκα τα κλασικά ζυμαροστολίδια.  Αλλά τα ήθελα ολόλευκα για να ταιριάζουν με το θέμα μας. Βρήκα λοιπόν άπειρες συνταγές με νισεστέ (το γνωστό κορν φλάουρ) και μαγειρική σόδα τόσο σε ελληνικά όσο και σε αγγλόφωνα blog που υπόσχονταν ολόλευκα στολιδάκια. Είπα λοιπόν να τη δοκιμάσω:

Τα υλικά (για περίπου 10 μεγάλα στολίδια)

1 κούπα σόδα διττανθρακική (μαγειρική σόδα)

1/2 κούπα νισεστές (κορν φλάουρ)

3/4 κούπα νερό

Ο εξοπλισμός

Κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους

Ξύλινη κουτάλα

Πλάστης

Λαδόκολα

Κουπ πατ σε διάφορα σχέδια 

Καλαμάκι

Σκοινί λινάτσας ( εγώ το αγόρασα από τον Μπαρκά)

 Την αρχική συνταγή τη βρήκα εδώ



Η εκτέλεση

Η συνταγή που φάνηκε στην αρχή λίγο χρονοβόρα. Όταν είδα όμως πόσο μαλακό γινόταν το ζυμαράκι (σαν πυλός) είπα να το δοκιμάσω. Στην κατσαρόλα μας, σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, βάζουμε όλα τα υλικά και άρχιζουμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Θα δούμε ότι όταν αρχίζει να ζεσταίνεται το μίγμα θα αρχίζει να πήζει και να γίνεται μία μάζα. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι το ανακάτεμα μέχρι να πήξει να γίνει η μάζα μας σαν ζυμάρι. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε μιάμιση ώρα περίπου να κρυώσει καλά αφού το καλύψουμε με μία πετσετούλα. Το υλικό θα δούμε ότι κάνει μία ελαφριά κρούστα. Δεν μας ανησυχεί γιατί όταν το πλάσουμε φεύγει. Επάνω σε μία λαδόκολα ανοίγουμε το ζυμάρι και κόβουμε με τα κουπάτ. Με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού στρώνουμε τις ατέλειες από το κόψιμο. Με το καλαμάκι μας κάνουμε μία τρύπα τέτοια ώστε να χωράει το σκοινί. Τα στολίδια δεν τα έψησα αλλά τα άφησα να στεγνώσουν φυσικά. Χρειάστηκαν περίπου ένα 24ωρο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έκαναν καμία ρωγμή. Με βλέπω του χρόνου να χρησιμοποιώ αυτόν τον πηλό που στεγνώνει μόνος του. Σε κάθε περίπτωση, τα στολίδια έχουν υπέροχο ολόλευκο χρώμα (που ήταν και ο αρχικός στόχος) και επίσης δείχνουν ωραία στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πάρτε μία ιδέα πώς φαίνονται: 
  

white dough ornament

_2_2 

 

 

 

Related posts...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 σχόλια στο “Λευκά Στολίδια από Ζυμάρι- White Dough Ornaments

  1. Πράγματι έγιναν ολόλευκα!!! Δεν την έχω δοκιμάσει αυτή την ζύμη αλλά μπαίνει στην λίστα! Πάντως κι ο αυτοσκληρούμενος πηλός μικρές ρωγμές, ειδικά αν είναι λεπτός, τις κάνει! Πολύ μού άρεσε ο μίνιμαλ άγγελος! Την καλημέρα μου 🙂

    • Καλησπέρα Δήμητρα ! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Ο μίνιμαλ άγγελος είναι σειρά κουπάτ από ΙΚΕΑ. Ναι είναι όντως λευκά και έχουν μία φυσική γυαλάδα από τη σόδα.

      Φιλικά

      Αθηνά